Πολύ συχνά ακούω στις εκθέσεις κόσμο που λέει « δεν μπορώ να φάει μέλι», « δεν κάνει να φάω μέλι», « το μέλι δεν είναι για εμένα», « έχω διαβήτη δεν μπορώ να φάω μέλι». Με αφορμή  λοιπόν αυτά τα λόγια και με σκοπό να ενημερώσω τον κόσμο για την προπαγάνδα που περικλείει το μέλι όσο αφορά τους διαβητικούς, έγραψα το παρόν άρθρο.  Ο διαβήτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης κοινωνίας. Τα παλαιότερα χρόνια, η θεραπεία που εφαρμοζόταν στα άτομα με διαβήτη, μείωνε κατά πολύ το ποσοστό υδατανθράκων στην διατροφή τους. Σήμερα όμως οι περισσότερες εταιρίες διαβητικών καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO) καταρρίπτουν αυτού του είδους πρακτική και προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και στους διαβητικούς. Οι υδατάνθρακες είναι από τους σημαντικότερους μεταφορείς ενέργειας και πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 50-55% της καθημερινής λήψης ενέργειας τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με διαβήτη. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό οι τροφές που καταναλώνονται να ελευθερώνουν με αργό ρυθμό τα μόρια του σακχάρου.

«Το μέλι χαρακτηρίζεται από μία μεσαία τιμή 61 μονάδων του γλυκαιμικού δείκτη και περιέχει μεγάλο ποσοστό φρουκτόζης. Πέραν αυτού, περιέχει χρώμιο, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που εξοικονομεί ινσουλίνη. Ακόμη το χρώμιο, ως ένωση που συμμετέχει στον παράγοντα ανοχής της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων ινσουλίνης και βελτιώνει την δράση της ορμόνης αυτής.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν το μέλι επιτρέπεται να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού ατόμου, προσέχοντας όμως ώστε τα μέλια να διαθέτουν αυξημένα ποσοστά φρουκτόζης, όπως είναι για παράδειγμα το μέλι της ακακίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι το μέλι πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες κάνοντας συνδυασμός με τρόφιμα πλούσια σε τροφικές ίνες. Όσο περισσότερο πλούσια σε τροφικές ίνες είναι μία τροφή, τόσο περιορίζεται η αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα μελιού που καταναλώνεται από τους διαβητικούς θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο σύνολο των υδατανθράκων που καταναλώνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, απαραίτητη είναι πάντα η βοήθεια και το προτεινόμενο πρόγραμμα ειδικού διαιτολόγου».

Βιβλιογραφία
Renate Frank (2007)Διατροφή & Υγεία: Το μέλι η γλυκιά πλευρά της φύσης! Μετάφραση: Σταύρος Παπαδόπουλος,
Εκδόσεις: ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΕ.

elGreek