Πως μπορώ να την καταναλώσω; Πόση γύρη πρέπει να τρώω καθημερινά;

Η πρωταρχική ερώτηση που μου θέτει κάποιος πελάτης μου, ο οποίος δεν έχει ξανά καταναλώσει γύρη είναι « σε τι κάνει καλό η γύρη;» στην συνέχεια με ρωτάει πως θα μπορούσε να την καταναλώσει και ποια είναι η σωστή ποσότητα που θα πρέπει να καταλαμβάνει μέσα στην μέρα. Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, θα ήθελα να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να δείτε και εσείς τα οφέλη που σας προσφέρει αυτό το φυσικό ή αλλιώς θαυματουργό, όπως συνηθίζω εγώ να το αποκαλώ, προϊόν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την συλλογή της γύρης. Καθώς οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι με σκοπό να συλλέξουν το νέκταρ, παρασύρουν μαζί και γύρη ή αλλιώς μελισσογύρη, η οποία κολλάει στο τρίχωμα τους. Κατά την διάρκεια λοιπόν της πτήσης η γύρη τοποθετείται στους σάκους που βρίσκονται στα πίσω πόδια και με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται στην κυψέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα περισσότερα μέλια περιέχουν γύρη, μπορεί να υπάρξουν και ανθόμελα που στα 10γρ ποσότητας να έχουν 100.000 κόκκους γύρης.

Η γύρη λοιπόν, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία καθώς επίσης και σε βιταμίνες, ενώ παράλληλα απαρτίζεται και από άμυλο, έναν υδατάνθρακα, ο οποίος λόγο της μακράς αλυσίδας της μοριακής του δομής, απορροφάται πολύ αργά από το αίμα. Η γύρη  είναι μια αναντικατάστατη πηγή από φυσικές πρωτεΐνες.  Ακόμη, επειδή η γύρη περιέχει πολλές πρωτεΐνες, λειτουργεί ακόμη και συμπληρωματικά στο φάσμα των αμινοξέων του μελιού.  Θα πρέπει να γνωρίζεται λοιπόν πως η ιδιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους χρειάζονται αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών. Οι ανάγκη του οργανισμού για πρωτεΐνη αυξάνεται σε περιπτώσει όπως ο καρκίνος, το AIDS, σε περιπτώσεις άγχους καθώς επίσης και στην εξασθένηση τους ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη στην γύρη εμπεριέχεται και η καροτίνη, η οποία είναι η βασική πηγή από την οποία παράγεται βιομηχανικά η βιταμίνη Α. Επιπρόσθετα η γύρη είναι ικανή στο να μειώσει  την αρτηριακή πίεση.  Σύμφωνα με μελέτες η γύρη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την εντερική δραστηριότητα.

Μέσος όρος περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών σε 100g γύρης
Πρωτείνες                                   17.8g
Υδατάνθρακες                         55.3g
Ενέργεια369 kcal / 1557 Kj
Λίπη8.5g

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γύρη εμπεριέχει και την  Ρουτίνη (βιταμίνη Π), η οποία ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό οι  καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδιαιδίως όσων  έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Η γύρη εμπεριέχει πολλαπλά συστατικά τα οποία μας πείθουν ότι δύσκολα θα μπορούσαμε τα βρούμε σε κάποιο φυτικό προϊόν, όπως είναι:

ΒιταμίνεςΜεταλλικά στοιχείαΑμινοξέα
Ομάδας Β: Θιαμίνη,ΚάλιοΑργινίνη
Ριβοφλαβίνη,ΦωσφόροςΙστιδίνη
Παντοθενικό οξύ,ΑσβέστιοΛευκίνη
Πυριδοξίνη,ΜαγνήσιοΛισίνη
Φολικό Οξύ,ΣίδηροςΜεθιονίνη
Βιοτίνη, Βιταμίνη CΧαλκόςΦενιλαλανίνη
(ασκορβικό οξύ)ΨευδάργυροςΘρεονίνη
Βιταμίνη ΕΜαγγάνιοΤρυπτοφάνη
Βαλίνη
Γλουταμινικό οξύ

Ας περάσουμε τώρα στο ερώτημα του πως θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε την γύρη; Προσωπικά προτείνω την διάλυση της σε χυμό, ακόμη θα μπορούσατε να την καταναλώσετε μαζί με μέλι ή να την φάτε σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο και φυσικά κάποιος ποιο ¨τολμηρός¨ θα μπορούσε να την φάει σκέτη. Τέλος όσο αφορά την ημερήσια κατανάλωσή της γύρης, αρχικά θα πρότεινα για μία εβδομάδα μια κουταλιά του γλυκού το πρωί ή κατά την διάρκεια της μέρας. Έπειτα από την μία εβδομάδα, αφού θα την έχει συνηθίσει ο οργανισμός θα πρέπει να τρώτε μία κουταλιά της σούπας. Θα μπορούσατε να την διασπάσετε σε δύο κουταλιές του γλυκού, μία το πρωί και μία το βράδυ.

Βιβλιογραφία
Renate Frank (2007)Διατροφή & Υγεία: Το μέλι η γλυκιά πλευρά της φύσης!
Μετάφραση: Σταύρος Παπαδόπουλος, Εκδώσεις: ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΕ.

elGreek