Η καθημερινότητα μας απαρτίζεται από χειρονακτικές εργασίες, διάφορες δραστηριότητες, ακόμη και αθλήματα υψηλών επιδόσεων. Γνωρίζατε όμως ότι χάρης τα παραπάνω αυξάνετε η ανάγκη του οργανισμού για θερμίδες; Κατά την διάρκεια αυτών των εργασιών και δραστηριοτήτων, ο οργανισμός δεν καταλαμβάνει τροφή και αναγκάζεται να καταναλώσει ενέργεια από τα αποθέματά του. Για να γίνει όμως αυτό, αντί να καταναλώσει τα αποθέματα λιπωδών ιστών, καταναλώνει τα αποθέματα υδατανθράκων των μυών καθώς επίσης και του ήπατος ( γλυκογόνο).

Η κατανάλωση γλυκογόνου σε μεγάλο βαθμό, επιφέρει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη κούραση των μυών και μειώνει αισθητά την ικανότητα απόδοσης. Για αυτούς  του λόγους θεωρείται λοιπόν σημαντικό τα άτομα αυτά να καταλαμβάνουν μία σωστή διατροφή που λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των αποθεμάτων του γλυκογόνου, ώστε να έχουν την επαρκή ενέργεια που χρειάζονται.
Συνήθως χρησιμοποιούμε  τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα ζάχαρης, προκειμένου να εμπλουτίσουμε την τροφοδοσία του οργανισμού μας με υδατάνθρακες. Όμως θα πρέπει να προσέχουμε, γιατί τα γλυκά δεν περιέχουν μόνο λύπη αλλά και ζάχαρη, η οποία καταναλώνεται  γρήγορα.

Όμως οι υδατάνθρακες που εισέρχονται γρήγορα στο αίμα, όπως η σακχαρόζη, η γλυκόζη, κλπ έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης και αύξησης της κατανάλωσης γλυκογόνου. Με αυτή την διαδικασία λοιπόν έχουμε γρήγορη πτώση της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα η γλυκόζη μπορεί να απορροφήσει υγρό από τους ιστούς με πιθανά συμπτώματα  ιλίγγου και έντονης εφίδρωσης.

elGreek